DENTAL-HRSTIC.COM
Header
DENTAL-HRSTIC.COM
Header
DENTAL-HRSTIC.COM
Header

Oralna higijena

Dobra oralna higijena je važna u svakodnevnom životu jer spriječava nastanak zubnog plaka te nam osigurava zdravlje zubi, zubnog mesa i parodonta. Najvažnije pomagala za čuvanje oralne higijene su četkica za zube, kalodont i zubni konac.

Nakupljanje plaka između zuba ili na unutarnjoj plohi zuba pogoduje stvarenju zubnog kamenca. Jednom kad se nakupi kamenac možemo ga odstraniti jedino profesionalnim čišćenjem u ordinaciji dentalne medicine.

Savjetujemo korištenje četkica za zube sa srednje- tvrdim vlaknima koji imaju sposobnost odstranjivanja ostatka hrane iz fisura te na taj način spriječavaju nastanak zubnog karijesa.

Preporučuje se oprati zube nakon svakog obroka da se odstrane eventualni ostaci hrane.

Pranje zuba ne bi trebalo trajati manje od 3 minute a trebalo bi obuhvatiti četkanje slijedećih ploha: vanjske plohe najprije gornjih zatim donjih zuba, unutrašnje plohe gornjih i donjih zuba, žvačne plohe svih zuba te je naposlijetku preporučeno očetkati jezik.

Postoji samo jedan pravilni način pranja zubi a to je da se četkica drži pod kutem od 45 stupnjeva i odnosu na zub te se kružnim pokretima četka površina zuba.

Kod kvalitetnog održavanja oralne higijene svakako treba koristiti zubni konac prije svakog pranja jer se na taj način mogu odstraniti ostaci hrane između zuba koje četkica ne može odstraniti.  Preporučeno je mijenjati četkicu za zube svaka 2-3 mjeseca.

Kod lakših upala zubnog mesa potrebno je ispirati otopinom za ispiranje usta koja sadrži klorhexidin nakon pranja zuba.

Oralna higijena

Oralna higijena