DENTAL-HRSTIC.COM
Header
DENTAL-HRSTIC.COM
Header
DENTAL-HRSTIC.COM
Header

Karijes

Karijes je kronična bolest zubnih tkiva u čovjeka.

Djeluje progresivno te na kraju dovodi do razaranja zuba. Velika učestalost ubraja ga među najčešća oboljenja suvremenog čovjeka. Uzrokuju ga razne vrste bakterija koje luče kiseline što razaraju zubno tkivo. Karijes započinje na površini zuba (u 75% slučajeva na griznoj površini) i to razgradnjom cakline (demineralizacija) i progresivno prodire u dubinu i širinu zahvaćajući ostale strukture zubnog tkiva.

Ako dođe do širenja karijesa u dubinu i bude zahvaćena zubna pulpa, može doći do upale živca ili čak do njegovog odumiranja.

Tada je potrebno napraviti tzv.devitalizaciju zuba.

Ako se karijes ne liječi može doći do ozbiljnih komplikacija.Postoji mogućnost stvaranja granuloma(patološkog procesa ispunjenog bakterijama koje se drži vrha korijena zuba),apscesa (patološki proces uzrokovan mnoštvom bakterija koji se širi u okolno tkivo i zahtijeva brzu terapiju) i ciste (raste tako da uništava okolnu kost).Sva ova stanja zahtijevaju liječenje jer može doći do raznih komplikacija.

U dječjoj dobi kod tek izniklih mladih kutnjaka preporuča se napraviti zalijevanje fisura da se smanji zadržavanje hrane na plohama i da se omogući jednostavnija higijena. Dječje plombe dostupne su u svim bojama.